Informacije
14.07.2022. Grad Zabok

Posjet gradilištu u Zlatar Bistrici

11. srpnja 2022. održan je treći službeni posjet gradilištu u Zlatar Bistrici na kojem se izvodi dio radova u sklopu projekta Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar.

„Radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda poprilično su se zahuktali“, konstatirao je direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić danas u Zlatar Bistrici gdje su prezentirane aktivnosti projekta Aglomeracije Zlatar. Aglomeracija Zlatar se prostire na područje grada Zlatara te općina Lobor, Konjščina, Zlatar Bistrica i Marija Bistrica. Ugovori su potpisani u lipnju 2019. godine, a vrijednost investicije je gotovo 90 milijuna kuna, istaknuo je Mihovilić.

Prezentirao je kako su radovi započeli u Loboru, a sada su se proširili na područje grada Zlatara, Zlatar Bistrice i Marije Bistrice te da na jesen kreću na području Konjščine. “Na području Lobora završen je veći dio radova, preostaje još sanacija cesta s asfaltnim slojem i to bi se trebalo riješiti kroz ljeto. U Zlatar Bistrici se gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan oko 50 milijuna kuna. Kada se on izgradi pročistit će sve otpadne vode iz spomenutih općina te ih nakon toga ispustiti u rijeku Krapinicu, čime će se znatno doprinijeti ekologiji”, istaknuo je. Mihovilić je napomenuo i kako će se na cijelom obuhvatu Aglomeracije izvesti besplatni priključci do svakog dvorišta te zamolio građane za još malo strpljenja.

Voditelj projekta Diego Chersi istaknuo je kako područje Aglomeracije Zlatar uključuje izgradnju 54 kilometara gravitacijskih cijevi, gotovo 3 kilometra tlačnog cjevovoda, 11 komada preljeva i hidrauličnih građevina, 23 komada crpnih stanica te oko 1500 priprema za kućne priključke. Do sada je izvedeno 15 do 20 posto radova. ” Sada smo u fazi kada je od prašine teško vidjeti ciljeve projekte, no vjerujte i to će proći. Izvođač je motiviran da što više radova izvede sada kroz ljeto koje je i najpogodnije za raditi”, komentirao je voditelj projekta.

Dodajmo kako je izvođač radova tvrtka CGP iz Novog Mesta s partnerima Niskogradnjom Hren iz Donje Stubice i tvrtkom Riko iz Ljubljane, a radovi bi prema sadašnjem tempu trebali biti pri kraju sredinom iduće godine. Predstavnik izvođača radova, tvrtke CGP, Jure Pregelj, istaknuo je da će se truditi izvesti radove u ugovorenim rokovima.

Na predstavljanju radova sudjelovali su načelnica općine Zlatar Bistrica,  gđa. Vesna Mikulec, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela općine Zlatar Bistrica gđa Marija Horvat, predstavnici nositelja projekta, Zagorskog vodovoda d.o.o., direktor Mario Mihovilić, voditelj projekta Diego Chersi, predstavnici izvršitelja ugovora te predstavnici medija.

Voditelj projekta, kao i načelnica općine Zlatar Bistrica gđa. Vesna Mikulec, istaknuli su značaj projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture, ne samo za unapređenje komunalnog sustava i bolje komunalne usluge za stanovnike, već i za očuvanje prirodnog bogatstva ovog područja.